Fri frakt & 5 dagars garanti.

Företag Privat
Nummer ett i Sverige

Tulpan 

Tulpanen är Sveriges i särklass mest populära snittblomma och ligger stadigt på en ohotad förstaplats försäljningsmässigt. Det är lätt att förstå varför!

När de första tulpanerna dyker upp mot slutet av året är de alltid lika efterlängtade. Så efterlängtade att de trots att de bara säljs under en begränsad tid på året ändå år den snittblomma som säljer allra mest, till och med mer än rosor.


Tulpaner - underskattade i mixbuketter


Mest ser vi tulpaner i monobuketter, men den är också härlig tillsammans med andra blommor i mixbuketter. Tulpanbuketter fungerar mycket bra som gåva i de flesta sammanhang. 

Tulpanen i historien


Tulpanen (Tulipa på latin) är en liljeväxt med ursprung i mellanöstern. Namnet tulpan kommer från det persiskans dulband som betyder turban.

Tulpanen hyllades redan på 1200-talet av persiska poeter. Den omnämns i turkiska platsnamn som Laleli (tulpanplatsen) och Laleli gecidi (tulpanpasset). Inom det Osmanska riket (1300-1900) förekom tulpanen tidigt som motiv på kakelplattor och textilier, gravstenar, bönemattor och väggmålningar. Det sägs att det var en fransk forskningsresande vid namn Belon som förde in tulpanen i Europa. Historien berättar att tulpanen skulle ha fått sitt namn genom ett missförstånd. Belon såg en man med tulpaner instuckan i sin turban och frågade tolken vad det var för blomma. Tolken trodde han menade turbanen (tulband på turkiska).

         

TULPANER